El Decret Llei 10/2020 de la Generalitat regula el funcionament de les comunitats de propietaris catalanes durant l’estat d’alarma.
Els terminis per a celebrar i convocar les juntes de propietaris queden suspesos fins que s’aixequi l’estat d’alarma.
Com a excepció es podran dur a terme les reunions per videoconferència i inclús adoptar acords sense reunió encara que els estatuts comunitaris no ho prevegin
La pandèmia del coronavirus ha donat peu a l’adopció de múltiples mesures, però la més rellevant de totes és, sense dubte, el confinament. El Govern espanyol ha hagut de regular diversos sectors a contrarellotge per tal d’adaptar la vida quotidiana al fet de no poder sortir de casa. És per això que s’han aprovat disposicions que permeten a les societats administrar-se telemàticament, per exemple. Però, què passa amb les comunitats de propietaris?
El Decret Llei 10/2020 de la Generalitat de Catalunya ha establert una sèrie de normes extraordinàries sobre el funcionament de les comunitats de propietaris dels immobles situats a Catalunya. Les mesures previstes, segons la disposició transitòria, s’entendrà que estan vigents des que va començar i fins que s’aixequi l’estat d’alarma decretat el passat 15 de març per a gestionar l’emergència sanitària derivada del COVID-19.
Suspensió de terminis
L’article 4.1 del Decret Llei 10/2020 disposa que els terminis previstos a la llei o als estatuts de cada una de les comunitats per a la convocatòria i celebració de les juntes de propietaris queden suspesos a partir de la data de declaració de l’estat d’alarma. El seu còmput es reprendrà una vegada finalitzin totes les seves pròrrogues. De moment només s’ha prorrogat una vegada, fins al dia 12 d’abril de 2020, però el President del Govern espanyol n’ha anunciat una nova que durarà fins al 26 d’abril de 2020.
Pel que fa a les juntes ja convocades que s’haguessin de celebrar durant la vigència de l’estat d’alarma, per norma general, també restaran suspeses i caldrà tornar a convocar-les en el mes següent al seu aixecament.
Juntes per videoconferència
El Decret Llei 10/2020 preveu una excepció aplicable a les reunions de propietaris convocades abans de la seva publicació el dia 28 de març de 2020: dur-les a terme per videoconferència. Aquesta possibilitat, però, només és aplicable si es donen una sèrie de condicions com, per exemple, que tots els assistents siguin identificables, que la continuïtat de la comunicació pugui estar garantida o que es pugui intervenir durant la deliberació i emissió dels vots.
Aquesta forma de celebrar les juntes es preveu de manera excepcional i extraordinària, per donar resposta a l’emergència sanitària pel coronavirus, i només pels casos en els quals la convocatòria fos anterior a la publicació d’aquestes mesures. És per això que serà aplicable encara que els estatuts de la comunitat no contemplin aquesta possibilitat.
Adopció d’acords sense junta
Una altra opció prevista al Decret Llei 10/2020 per a mantenir el funcionament de les comunitats de propietaris durant la crisi del COVID-19 és adoptar acords comunitaris sense que sigui necessari celebrar una junta. Això només podrà fer-se a instància del president/a de la Comunitat, encara que els estatuts de la comunitat de propietaris no ho regulin.
El procediment a seguir seria el regulat a l’article l312-7 del Codi Civil de Catalunya, que preveu que els acords sense junta només es podran prendre mitjançant l’emissió de vot per correspondència postal o comunicació telemàtica i sempre que quedin garantits els drets d’informació i vot. A més, cal que quedi constància de la recepció del vot i que pugui garantir-se’n la autenticitat. En cas que es donin tots aquests requisits, l’acord s’entendrà adoptat al domicili de la Comunitat i en la data i hora de recepció dels dos últims vots vàlidament emesos.
Tot i que el Decret preveu aquesta possibilitat, implantar-ho de cop a les comunitats pot ser molt farragós. A més, és molt exigent formalment, cosa que fàcilment pot ser causa d’irregularitats o incorreccions en les emissions de vots i, en definitiva, en la presa de decisions finals de la comunitat, que podria ser motiu d’impugnació de l’acord per part de la minoria dissidents.
És per això que recomanem només emprar aquest sistema per causes de necessitat urgents, que no poden esperar que s’aixequi l’estat d’alarma i es puguin tornar a celebrar les juntes de propietaris amb normalitat.
Per a més informació pot contactar amb nosaltres per telèfon, correu electrònic o a través de la nostra pàgina web. Els nostres experts en propietat horitzontal l’assessoraran.

